Najbardziej klasyczna Sałatka Grecka

Najlepsze potrawy kuchni greckiej

Grecja kusi pięknymi plażami i wyspami, malowniczymi widokami, wspaniałą kulturą i gościnnością mieszkańców, ale także kuchnią. Czego warto spróbować podczas greckiego urlopu?

Doskonałe warunki do upraw

Kuchnia grecka to wieloletnia tradycja kulinarna – mająca aż kilka tysiącleci. Mimo że zmieniała się w ciągu wieków i widoczne są w niej wpływy m.in. kuchni bałkańskiej, tureckiej czy arabskiej, jej podstawa pozostała. Jakie potrawy współczesnej kuchni greckiej są warte skosztowania?

Przede wszystkim warto poznać smak rosnących tu warzyw, dojrzewających w pełnym słońcu. To na nich opiera się lokalna kuchnia – papryka, cukinia, bakłażan, szpinak czy pomidory goszczą w większości potraw. Ciepły i łagodny klimat sprzyja uprawom. Z kolei na terenach górzystych żyją barany i kozy – wiele dań przyrządza się z mięsem baranim i jagnięcym.

Mousaka.
Sztandarowym daniem jest jednogarnkowa mousaka – zapiekanka z warzyw i mięsa z kremowym sosem na bazie bechamelu. Plastry bakłażana i ziemniaków, do tego mielone mięso wieprzowe i gruba warstwa sosu kusi turystów – to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Meze – przekąski.
Grecy uwielbiają też przekąski i dodatki do potraw, czyli meze. Są to m.in. gołąbki w liściach winogron, nadziewane oliwki czy tiropitakia, pierożki z ciasta filo. Nadziewa się je szpinakiem, serem feta , a następnie zapieka w piecu.

Sałatka grecka, wiejska, horiatiki.
Klasyka! To jedna z najpopularniejszych sałatek świata. Tradycyjny ser feta, pomidory, ogórki, zielona papryka, czerwona cebula, czarne oliwki i doskonałej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to składniki najpyszniejszej sałatki. Po jej spożyciu można maczać w sosie kawałki chleba – smakują wybornie! Warto zamówić do niej też souvlaki, czyli mięso grillowane na patyczkach.

Gemista.
W kuchni śródziemnomorskiej jada się warzywa pod każdą postacią – popularne są m.in. faszerowane papryki, bakłażany, pomidory i cukinie. Zwykle nadziewa się je farszem z ryżu i mielonego mięsa.

Lena.k, f: lauraborowski / pixabay